STRÆKVIKLE
Strækviklen er ofte det bæreredskab de fleste starter ud med. Det er et stykke strækbart stof, som kan være i forskellige materialer og tykkelser samt have både envejs og tovejs stræk. Jeg hører tit at strækviklen er mega varm og mange siger fra fordi den bliver alt for varm. Men det er ikke kun strækviklen der er varm.
I starten når baby er helt ny er der så mange hormoner på spil i kroppen hos mor. Barnet har været vandt til 37 grader i mors mave og er stadig i gang med at finde sig til rette i en verden der er enten varmere eller koldere. Amning, kærlighed og alle de andre hormoner er alle sammen med til at det bare bliver varmt at have sin baby tæt på sig om det er strækvikle, fastvikle eller bare i armene.
Det der gør forskellen, er materialet og tykkelsen på strækviklen. Bambus og uld er begge gode tempererende materialer, tynde bomulds strækvikler er også gode om sommeren hvor de kraftigere er bedre til vinter. Hvis du er i tvivl om hvad der er bedste for dig, kan du hos de fleste slyngevejledere prøve en strækvikle eller blive guidet til at finde den rigtige løsning til dig.
Vær opmærksom på at strækvikler kan mørne i stoffet, de kan miste strækket så en brugt strækvikle kan i nogle tilfælde gå hen og blive en dårlig oplevelse.
Kan bruges fra nyfødt og frem til 6-10 kg hvor vægten bliver for tung for den som bære. Nogle strækvikler kan bruges længere det fremgår af brugsanvisningen.
FASTVIKLE
Det er en hel verden for sig selv. Men helt basalt er en fastvikle et stykket vævet stof der findes i alt tænkeligt materiale, mønstre samt farver.
Der er mange måder at væve stoffet på og alt efter hvilken vævning man vælger, får man en helt særlig oplevelse.
Fastviklen er et af de mest alsidige beredskaber der er, du kan anvende det til alle slags bindinger og du kan få det til at sidde rart på alle kropsbygninger fordi du tilpasser stoffet hver gang.
Der er et diagonalt stræk i fastviklen som varierer i strækket alt efter materiale og vævning.
Fastvikler fås fra priser omkring 300,- og op til flere tusinde kroner. Nogle mærker kan købes i uanede mængder andre skal man udtrækkes til at få lov til at købe da de kun kommer i et meget begrænset antal. Er de dyre vikler så bedre? Det kommer an på øjnene der ser. I de fleste tilfælde er kvaliteten af materialerne bedre jo flere penge du betaler for det. Men når det er sagt er viklen til 300,- ikke slidt efter 3. eller 4. barn.
Kan bruges fra nyfødt og frem til du ikke længere kan bære. Nogle materialer er stærkere end andre og du kan opleve at nogle vikler egner sig mere til nyfødte og andre mere til toddler.
RINGSLYNGE

Ringslyngen er fastviklestof hvorpå der er fastsyet to ringe i den ene ende. Der findes mange former for måder at sy ringene fast på.
Pleated shoulder er ringene syet sammen i folder og er faste så stoffet på skulderen ikke kan flytte sig.
Gathered shoulder er stoffet syet mere løst sammen omkring ringene så stoffet kan bevæge sig og spredes ud på skulderen.
Hybrid shoulder laves i mange afskygninger former og faconer. Man kan finde mange versioner hvis man nørder lidt i det.
Hvilken er så bedst? Det kommer an på dine præferencer. Man skal prøve sig lidt frem. De fleste skuldre er dog lavet som Gathered.
I stof der har mønstre der forestiller noget vil der være forskel på hvilken skulder de er tilpasset i nogle hybrider, vil den være tilpasset en bestemt skulder. Ellers er det op til den som bærer at bestemme hvilken skulder man vil bære på.
Kan bruges fra nyfødt og frem til du ikke længere kan bære. Nogle materialer er stærkere end andre og du kan opleve at nogle ringslynger egner sig mere til nyfødte og andre mere til toddler.
BÆRESELE
Bæreseler findes i mange mærker, materialer og udformninger. Hvert redskab er godkendt til brug ud fra deres egen vejledning.
De fleste seler kan bruges til både front og rygbæring enkelte også til hoftebæring.
Der er ingen bæreseler der er ulovlige eller på anden vis ikke burde sælges. MEN, det er vigtigt at du som forbruger sætter dig ind i din bæreseles vejledning og guideline.
Det smalle sæde og den stive ryg vi tidligere har set på markedet, er altså ikke et dårligt redskab hvis det bliver brugt efter anvisningen. De må bruges i kort tid ad gangen efter samme princip som gå-vogne og hoppegynger der har samme udformning. De må bruges hvis din baby har sunde og raske hofter og kan i nogle tilfælde være gode at bruge til refluks-børn eller børn der gylper meget.
Den gode bæresele er den bæresele der støtter barnet i den naturlige stilling fra knæ til knæ samt giver mulighed for at opretholde krumningen i ryggen som ændre sig fra C-form til S-form i takt med barnet vokser.
Mange seler har stadig en tildens til at være godt polstrede i ryggen eller være meget stive så den lille baby har svært ved at have den naturlige krumning. Derfor er det sjældent man må bruge selerne før barnet vejer over 3,5 kg. Og herefter skal man også være obs på om barnet sidder godt og kan have frie luftveje og ikke forsvinder i selen.
Ulempen ved en bæresele er at den skal tilpasse sig en nyfødt men også en 1-årig. Dette spring kan være svært at sikre 100% optimale vilkår for babys ergonomiske stilling. Derfor er det vigtigt i kigger på om babys position i bæreselen og holder øje med om baby nu også er stor nok til at sidde i selen.
Bæreselen er ofte fars TO-GO løsning fordi det bare er klik klik og videre. Og tit bliver der ikke kigget til barnets placering, eller den som bæres komfort. Hvilket er utrolig vigtigt også at have for øje når man skal bruge selen.
De typiske fejl er at man tror man bare kan tage selen op fra pusletasken og så er den indstillet og klar til at bruge. Man sætter den på hoften og lader den hænge i skulderen hvorefter man strammer godt til som en rygsæk. Alt sammen ikke forkert – men yderst ubehageligt for den som bærer og nogle gange også for barnet.
Hvordan indstiller jeg så min bæresele?
Du skal tænke mere brystholder end hofteholder når du tager mavebæltet på. (også som mand) Mavebæltet skal være langt højere end du tror du skal jo stadig kunne kysse dit barn på panden i en bæresele.
Du skal trække skulderstropperne helt ned ad ryggen så de ligger sig ind til kroppen.
Stroppen imellem skulderbladene hader næsten alle for mange har svært ved at nå men du kan bare trække dine stropper frem fange spænderne klikke det foran dit hoved og trække den på som en trøje. (se video) Denne strop er til for at forhindre skulderstropperne i at falde ned ad dine skuldre. Så den skal ikke være stram bare stram nok til at forhindre den glider ud over dine skuldre.
Alle spænder på en bæresele skal i min optik indstilles hver gang du bruger den – min begrundelse for dette er at du ikke har samme tykkelse tøj på og det har dit barn heller ikke. Derfor for at opnå perfekt komfort HVER gang skal den også tilpasses hver gang og det er ikke besværligt. Du skal nemlig kun lige netop stramme din bæresele til du føler den sidder til og du stadig kan bevæge dig.
Du vil blive overrasket over hvor stor en forskel der er for komforten ved at ændre på disse små detaljer.
Der er stor forskel på hvilket interval de forskellige bæreseler anviser man må bruge dem, derfor skal du tjekke brugsvejledningen inden brug. Dog som udgangspunkt er det fra 3,5kg for de fleste seler.
MEHDAI – MAI TAI
Det bedste fra bæreselen kombineret med det bedste fra viklerne. Du har et panel der kan variere i størrelsen alt efter størrelsen på barnet og så har du et mavebælte du binder omkring kroppen under brystet. Herefter sætter du baby i panelet og får stropperne på plads omkring skuldrene og får strammet som du ville gøre på din fastvikle hvorefter du binder en dobbelt knude og du er færdig.
De kan være lavet af alle mulige slags stoffer, vikler, gardinstof vatterede tæpper osv. osv. og er ofte noget mange begiver sig ud i at sy selv.
De kan anvendes på ryggen, på hoften samt på ryggen. Der er lidt begrænsede muligheder for at binde – men de bindinger du kan lave, er de mest almindelige og dem man alligevel foretrækker som oftest.
Driller rygbæring, kan man med fordel anvende en Mai tai i en periode for at få rutinen og lære barnet at sidde på ryggen.
Du kan købe forskellige størrelser så vær opmærksom på at vælge den der passer til dit barns alder. Så barnet ikke forsvinder i stoffet eller der er for lidt stof i ryggen.
HYBRIDER
Er en masse betegnelse for de redskaber der kombinerer de forskellige ting. Der findes mange muligheder både bæreseler med vikleender, vikler med klikspænder osv osv. Den hybrid jeg altid er mest fortaler for, er Emeibaby. Den giver dig alt det gode fra viklerne, det bløde smukke stof, sædet der tilpasser sig barnet samt en nem klikløsning til at komme hurtigt videre i den ofte travle hverdag.
Der findes hybrider i stort set alle typer bæreredskaber. Strækvikler, fastvikler og ringslynger. Det er ikke altid de vil være oplyst som hybrider.
HVILKET BÆREREDSKAB PASSER TIL MIG?
Kom ud og prøv hvordan de forskellige redskaber virker. De fleste bliver overrasket over hvor let det egentlig er at binde fastviklen. Prøv dig frem. Krammebarn.dk holder tit både gratis arrangementer eller tager ud og giver en smagsprøve på hvad man kan få af forskellige lækre sager. Prøv det hele og beslut hvad du føler er rigtigt for dig.
Prøv at undgå tanker som
- Det skal kunne bruges længe
- Det skal passe til både mig og min partner
- Det skal ikke koste en formue
- Jeg skal kun have en
Men prøv at tænk
- Det skal virke lige nu hvor jeg har et behov, ingen kender behovet om 2 måneder eller 2 år.
- Er det realistisk at vi begge kommer til at bruge det? Ofte er det kun mor der bruger det i starten. Ofte er det svært at tilpasse begge parter, men ikke umuligt.
- Udvælg dit prisniveau og kig så hvad du bedst kan lide farven på mønstret på. Hvilken en er det du hele tiden vender tilbage og kigger på? Så har du det rigtige match.
- I teorien kan vi sagtens nøjes med kun at have en, men når barnet vejer 13 kg og stadig vil bæres, er det meget rart at man også kan gøre det uden at få ondt i ryggen bagefter.
HVILKEN VIKLE SKAL JEG VÆLGE
Når man er helt nybegynder er der flere gode råd man kan følge for at finde den vikle der er bedst at starte med. Men fordi det handler om meninger er det svært bare at indsætte et billede og sige det er den her der er den bedste. Vi kan jo heller ikke alle sammen lige at gå i de samme sko.
Alt efter materiale og vævning ja sågar samme materiale i samme vævning kan være 2 forskellige ting. Jeg har tit hørt at bare man vælger en bomulds vikle til at starte med så vælger man rigtigt. Men bomuld kan være mange ting. Selv samme mærke i samme materiale i samme vævning kan nogle gange være langt fra hinanden i hånden. Det kan være farven der afstiver trådene mere eller bomuldstråden der kommer fra en ny rulle.
Start med at kig på mønstre og farver, kan du lide det du ser vil du også bruge den. Spring ud i det køb den første vikle og start dit bæreeventyr. Driller det? Så kan du altid spørge om hjælp hos Krammebarn.dk