GSM hvad er det? Det er en betegnelse for stoffets vægt pr. kvadratmeter og bruges ikke kun i vikleverdenen men også i sy-verdenen for at bestemme vægten på stoffet.

For vikler betyder det at man kan opdele vikler i 3 typer

Den blå ugle er Linuschkas Frau Holle En tyk sag med et GSM på 310

Tynde vikler som typisk bruges til nyfødte babyer og de helt små eller til flerlags bindinger til de lidt større børn. Her ligger GSM typisk under 240 GSM

Medium vikler som er en mere allround type som kan anvendes hele bæretiden, men være lidt for tyk til baby og lidt for tynd til toddler. De ligger typisk mellem 250-280 GSM

Tykke vikler som er rigtig gode til de store babyer, toddler og preschoolers. Her vil GSM være over 280.

Både vikler og ringslynger gør brug af denne måle enhed til at bestemme tykkelsen på viklen.

Men, ja der er altid et men, der er nogle faldgrupper for nogle materialer vejer mere end de fylder så man kan godt finde en tynd i hånden vikle som har et højt GSM. Blandt andet er silke i viklen med til at gøre viklens GSM højere men viklen kan være tynd.

Et godt råd er at prøve dig frem og få så mange forskellige materialer i
hænderne som muligt dette kan gøres til GRAMS som afholdes både privat og i større forsamlinger. Blandt andet mødes vi på Fyn hver måned i Ikea Odense. 

Bæreseler og Mehdais har ofte ikke GSM som måleenhed fordi selve bæreevnen ikke udelukkende afhænger af stoffet da der er tilføjet spænder, polstring osv.
Her bruges der størrelser til at give en indikator på hvilken størrelse barn
man skal bære.

  • babysize
  • toddlersize
  • preschooler

Det kan du læse mere om de forskellige typer af bæreredskaber her