Der findes mange forskellige bæreseler. Men fælles for dem alle sammen er måden de indstilles på. Jeg vil prøve at guide jer med billeder i at få sat selen optimalt.

Noget af det i skal huske er at en bæresele ikke er en rygsæk den skal IKKE strammes godt til – men sidde behageligt.

En bæresele er ikke indstillet en gang og så kan bare bruge den. For at få den bedste støtte for barn samt den der bærer, er det bedst at løsne spænderne før brug og indstille på ny HVER GANG.

Grunden til dette er at vi jo ikke har den samme tykkelse tøj på hver gang vi bærer og vores baby vokser hele tiden. Måske ikke meget men nok til at det kan mærkes hvis bæreselen kun bruges sjældent.

Herunder kan du få bæresele hjælp. Husk babybæring er individuelt og du til hver en tid kan tilpasse efter dit behov og ønsker. Så længe du sikre dig de 3 vigtigste huskeregler. Bæresele hjælp er en generel guide hvor disse 3 punkter er underbygget.

  1. Sikre babys luftveje og frie og du har udsyn til baby
  2. Understøt babys naturlige stilling med bæreredskabet som var det dine hænder.
  3. Undgå at overbelaste din egen krop. Tilpas babybæring til din udholdenhed, kropsbygning og behov.

Placeringen af mavebæltet skal være højt fordi

  • Vi skal bære med hele kroppen og ikke kun med hofter og skuldre
  • Baby skal placeres i kyssehøjde for at sikre frie luftveje og sikre vi kan holde øje med baby.

Er du mand kan det være mavebæltet skal sidde anderledes. Vi kvinder har nogle buler på kroppen der gør det bedre at have baby siddende bestemte steder. Hos en mand sidder bulerne nogle gange anderledes. 😉

Mænd skal passe på med at baby ikke kommer for lavt. Prøv evt. at uden bæreudstyr at find det sted hvor baby sidder naturligt rart på fars krop. Det vil typisk være det sted hvor baby skal sidde i bæreselen.

Når baby skal placeres i selen får du bedst muligt placeret stoffet rigtigt ved at tage fat under stoffet under numsen som vist her.

Herefter lader du hånden glide op langs babys ryg og tager fat om babys nakke for at holde fast mens du tager stropperne på. Dette kan gøres på mange måder se video i slutningen af artiklen.

En typisk fejl for brugen af bæreseler er at man lader stropperne hænge som på billedet her. Der får baby til at falde længere ned og derved mister man kyssehøjden.

Stillingen er meget ubehagelig for den som bærer idet man bærer med skulrene.

Vær ikke bange for at tage fat i stropperne og træk dem op på plads.

I vil opleve større komfort og baby vil komme højere op igen.

Når selens stropper bliver trukket helt op kommer polstringen også til at sidde meget bedre så man slipper for den gnaver i armhulen.

Spændet mellem skuldrene kan for nogen være svær at komme til. Men hvis du inden du tager selen på lukker den og trækker den over hovedet. (Se video til sidst i artiklen.) vil du lettere kunne komme til at lukke den.

Denne anordning skal kun strammes lige netop nok til at den forhindre skulder stropperne i at glide ned af skulderen.

Når selen er monteret kan man tage fat i stropperne og UDEN at stramme trække godt ned i stropperne for at få dem sat helt rigtigt på kroppen og herefter stramme ved at køre armene fremaf. (bemærk, enkelte bæreseler vender stramningen den anden vej.)